Door Alex de Jong @ Attest Communicatie

Zodra de pollen in de lucht dreigen te komen, heeft hij er alweer last van: een dichte neus, niezen en rode, dikke ogen. Hooikoorts. Hij begon er als ‘jochie van een jaar of twee, drie’ al last van te krijgen en werd er sindsdien – ondanks de medicijnen – nooit meer van verlost. ‘Spuiten, inhalators, pilletjes; ik heb echt van alles geprobeerd’, klinkt het. Herman Wessels (52), eigenaar van Hotel Van Dijk in Kampen, kan er de klok op gelijk zetten. Correctie: kon, want: ‘Sinds ik Zoutkamer Kampen bezoek, ben ik volledig medicijnvrij en heb ik geen last meer van hooikoorts. Dat is zo’n verademing!’

‘Vorig jaar zagen we op Facebook een bericht over Zoutkamer Kampen voorbij komen. Mijn vrouw Irma zei: ‘Dat moet je eens proberen, Herman.’’ Zelf was hij op z’n zachtst gezegd wel een beetje sceptisch. ‘Ik had er nog nooit eerder van gehoord. Natuurlijk las ik over de oorsprong, over hoe de mijnwerkers in de zoutmijnen juist heel erg gezond door het leven gingen, in tegenstelling tot de mijnwerkers die in kolenmijnen werkten, maar toch…’ Hij las over de heilzame werking van de zoute lucht, hoe mensen met ademhalingsmoeilijkheden, allergieën en luchtwegproblemen er baat bij zouden kunnen hebben, maar ja, dat waren verhalen van de exploitant. Natuurlijk waren die verhalen positief, want niemand gaat een eigen Zoutkamer, een eigen bedrijf, afkraken.

Doodmoe
‘Mensen uit mijn omgeving bleven me zeggen dat ik het eens moest proberen’, herinnert hij zich nog. En dus besloot hij maar eens de proef op de som te nemen. ‘Tegen beter weten in, want ik had al zoveel geprobeerd, en niets hielp.’ De hooikoorts maakte hem doodmoe. ‘Het is veel meer dan de dichte neus, het nasaal praten, de rode ogen. Je wordt er doodmoe van. Ik sliep slecht doordat ik moeilijk kon ademhalen, zodat je je de volgende dag verre van fit voelt.’

Al na vijf bezoeken aan de zoutkamer, begon hij een duidelijk verschil te merken. ‘Ik kon weer beter ademhalen.’ In het begin bezocht hij Zoutkamer Kampen twee keer per week. Al met al waren dat vorig jaar zeker 30 tot 35 bezoekjes. ‘Een verademing’, zegt hij nu. Aanvankelijke scepsis heeft inmiddels plaatsgemaakt voor de overtuiging dat het bezoeken van Zoutkamer Kampen nog veel meer twijfelaars met hun kwaliteit van leven kan helpen. ‘Want echt, dat is het’, zo vertelt hij vol overtuiging. ‘Voorheen sliep ik slecht en was ik overdag vaak doodmoe. Nu slaap ik lekker en ben ik overdag, door de goede nachtrust, gewoon fit. Echt, dit is een uitkomst!’ Sterker nog: waar Herman eerder de puf niet had om te sporten, heeft hij tegenwoordig ook daar de energie weer voor teruggevonden. ‘Ik sport nu drie keer per week. Mijn conditie is met sprongen vooruit gegaan.’

Ook zijn zoon van vijftien gaat mee. ‘Die heeft al jaren last van een chronische ontsteking in zijn holtes. Sinds zijn bezoekjes aan de zoutkamer gaat het stukken beter met hem.’

Levenskwaliteit flink omhoog
‘Veel mensen maken er grapjes over; vinden mijn bezoek aan de zoutkamer maar vreemd’, klinkt het. ‘Maar ik kan je verzekeren dat het een zegen is. Mijn levenskwaliteit is echt met zeker twintig procent verbeterd. Wat zeg ik? Veel meer dan dat!’

Inmiddels maakt het hem niet meer uit dat de bomen en bloemen vol pollen en stuifmeel zitten. ‘Ik kom graag bij De Oase in Zalk, maar als de bomen en bloemen in bloei zijn, dan hoefde ik daar niet in de buitenlucht te zitten. Dan werden mijn ogen dik en rood. Echt, ’s zomers zat mijn hele kop dicht!’ Tegenwoordig kan hij daar gewoon zitten en heeft hij nergens last van. En dat zonder medicijnen! ‘Ik ben geheel van de medicijnen af. Heerlijk.’ Te meer omdat de medicijnen het probleem nooit echt konden weghalen, waar je wel allerlei ‘vreemde stoffen’ in je lichaam pompte, spoot of slikte, zo vindt Herman. ‘Dat kan toch niet gezond zijn?’, zegt hij lachend. ‘Zoutkamer Kampen? Ik ben er dolblij mee! Heus, anders zou ik hier nu niet dit verhaal vertellen. Bovendien heb ik al wel 35 keer 14,50 euro voor een sessie betaald. Als dat is voor iets wat niet werkt, dan zou ik dat natuurlijk nooit doen. Tenslotte wordt de behandeling niet vergoed door de zorgverzekeraar.’ Dat laatste vindt Wessels overigens erg vreemd. ‘Medicijnen die niet echt helpen, worden vergoed, maar een methode die daadwerkelijk resultaat boekt en helpt, die moet je gewoon zelf betalen. Heel vreemd.’ Herman Wessels gebruikt inmiddels geen medicijnen meer. ‘Heerlijk. Ik kon die troep aan de kant gooien. Dat scheelt de zorgverzekeraar ook een hoop geld, lijkt me.’

Betere arbeidsproductiviteit
Zorgverzekeraars betalen niet, maar werkgevers zouden dat wel kunnen doen, zo bedenk ik naar aanleiding van Herman zijn verhaal. Zo vertelt hij dat de arbeidsproductiviteit van mensen die last van hun luchtwegen hebben, door de sessies in de zoutkamer aanmerkelijk verbetert. ‘Er zit regelmatig een man in de zoutkamer, een heier, die toen hij begon, nog maar een longinhoud van 72% had. Die man was vaak buiten adem en vermoeid, waardoor hij minder productief was op zijn werk. Door zijn sessies in Zoutkamer Kampen is zijn longinhoud toegenomen tot 94%. Dat is niet alleen voor zijn gezondheid stukken beter, maar ook voor zijn werkgever’, weet de hoteleigenaar. Uiteindelijk voelt de man zich stukken gezonder en energieker en dat komt zijn werkijver ook heel erg ten goede.

‘Twintig jaar eerder moeten doen’
Op dit moment is hij, vanwege drukte op het werk, een week of drie niet naar de zoutkamer geweest. ‘Dat begin ik wel te merken’, zegt hij. ‘Mijn neus gaat langzaamaan weer dicht zitten. Ik praat weer wat nasaal en ik voel me benauwder.’ Dat heeft zijn weerslag op zijn algeheel welbevinden, zo blijkt. ‘Maar gelukkig heb ik voor morgen weer een sessie gepland staan.’ Vermoeid en lusteloos door slaaptekort, voelt hij zich allang niet meer, sinds zijn sessies in Zoutkamer Kampen hun heilzame werk begonnen te doen. ‘Mijn conditie is sterk verbeterd en ik voel me veel energieker dan voorheen. Ook zijn mijn klachten nagenoeg verdwenen. Echt, dit had ik twintig jaar eerder moeten doen!’