Gehaast schoof ik afgelopen donderdag aan tafel voor het avondeten. Ik had een turbulente dag achter de rug en wilde de avond gebruiken om ongestoord een flinke stapel achterstallig werk weg te werken. Mijn dag was nog niet af! Annick, mijn vrouw, vroeg onder het eten geïnteresseerd wat ik vandaag gedaan had. Ik besefte dat ik lang na moest denken voordat ik haar antwoord kon geven. Een willekeurige makelaarsdag is moeilijk te reproduceren. Toch geef ik jullie graag een kijkje in de c.q. mijn makelaarskeuken.

Ik heb geen makelaars in de familie, sterker nog, mijn ouders komen uit de zorg. Toch besloot ik een studie ‘Vastgoed & Makelaardij’ aan de Hanze Hogeschool Groningen te volgen. In een tijd overigens dat een makelaar tijdens verjaardagen het net zo hard moest ontgelden als de autoverkoper. Ik had eerst dan ook mijn reserves over dit vak, maar belandde via via in de wereld van de makelaardij. Gaandeweg ontdekte ik dat er geen leuker, uitdagender en afwisselender beroep dan dat van de makelaar bestaat.

Betrouwbaar, nauwkeurig en eerlijk
Vroeger waren makelaars tussenpersonen die kooplieden met elkaar in contact brachten. Ze handelden in van alles en nog wat. Schepen, textiel, meubels, etenswaar enzovoort. Makelaars konden de kooplieden bij het beantwoorden van hun vragen bijstaan. De eisen waaraan een makelaar moest voldoen, werden door de stedelijke overheid vastgesteld. In een verordening uit 1578 wordt voorgeschreven dat een goed makelaar betrouwbaar, nauwkeurig en eerlijk moet zijn. Hij moet geheimhouding betrachten ten aanzien van de opdrachten van zijn meesters en niet bij een koopman aanlopen die al van een andere makelaar is voorzien. Eisen die nu nog aan een makelaar worden gesteld.

Een gevalletje Rijdende Rechter?
Tegenwoordig is de makelaar meer een verkoopadviseur en de toegevoegde waarde is zijn kennis en ervaring van de woningmarkt. Stel, jij wilt een huis kopen en ziet ergens een poster met ‘te koop’ op een interessant huis staan, dan wil je toch op z’n minst dat er iemand met verstand van zaken met je meekijkt en vooral meedenkt? Want hoe staat bijvoorbeeld de buurt bekend? Wat is typerend voor het bouwjaar? En hoe zit het nu eigenlijk met die achterom? Er zit een deur, mag ik daar officieel gebruik van maken? Of wordt het een ‘gevalletje Rijdende Rechter’? Een goede en betrouwbare adviseur is goud waard!

De rol van makelaar is flink veranderd en ik verwacht dat deze in de toekomst nog verder zal veranderen. Vroeger bestonden er nog geen Funda of verkoopsites. De makelaar bracht vraag en aanbod bij elkaar. De klant vroeg: ‘Heb je een leuke woning voor me?’ Door internet kunnen mensen steeds meer zelf en op afstand regelen. Een huis virtueel bezichtigen en online een koopovereenkomst tekenen? Het kan via het internet. Wie weet kun je over een paar jaar huizen online bezichtigen die nog niet eens te koop staan!

Ik werk iedere dag met mensen én met huizen, wat wil ik nog meer?
Mijn uren worden, naast afspraken voor bezichtigingen, gevuld met opstellen van taxaties en waardebepalingen en ik teken koopovereenkomsten en overdrachten. Ook is er veel ‘ad-hoc’ werk. Ieder bericht of telefoontje van een klant is een ‘call-to-action’. Mensen willen niet lang wachten. We zijn immers gewend om à la minuut antwoord te krijgen op vragen en verzoeken. Geen dag is hetzelfde. Ik werk iedere dag met mensen én met huizen, wat wil ik nog meer?

Het ondernemerschap heb ik, denk ik, van mijn opa. Opa en oma Diender leven niet meer, maar zouden zonder twijfel megatrots zijn geweest. Ik hoop dat mijn zoon Floris ook iets vindt waar hij gelukkig van wordt. Of dat nu in de makelaardij is of in een andere branche, mijn steun heeft hij. Mocht hij – net als ik – dit vak interessant vinden, dan help ik hem uiteraard graag in het zadel.

De makelaar zal hoe dan ook blijven bestaan.
Een huis of gebouw blijft een van de grootste aankopen in je leven. Bij deze omvangrijke ‘deal’ kun je het je niet permitteren fouten te maken. De makelaar zal altijd met je blijven meekijken, denken én adviseren. Dat geldt ook voor mij! Sta jij op het punt om je woning te verkopen? Of wil je er juist één kopen?

Bas Diender | JIP Makelaars in Kampen is een geboren en getogen Kampenaar en heeft ruime ervaring in de lokale makelaardij. Hij kent de stad en haar omgeving goed, is op de hoogte van de markt en begrijpt waar behoefte aan is bij het (ver)kopen van een woning. Als rasechte optimist denkt Bas in mogelijkheden. Hij werkt oplossingsgericht. Zijn betrouwbare hulp staat garant voor succes!
(www.jipinkampen.nl | 038 332 3342 |Vloeddijk 145, 8261 GL Kampen)

Delen en reageren met je facebook account